Czas wzmocnić odporność

Czas wzmocnić odporność

10
0
SHARE

Za nami już letnie, gorące miesiące. Październik powitał wszystkich pogorszeniem aury. Okres jesienno – zimowy sprzyja przeziębieniom. Ospali, zmęczeni i osłabieni jesteśmy podatni na grypę. Dlatego warto mieć na uwadze, że lepiej zapobiegać niż leczyć i zadbać o wzmożoną odporność. Jak to zrobić? Sposobów jest wiele. Najlepsze z nich to metody naturalne stosowane już przez nasze babcie.

Z tego względu witaminy C posiadającej właściwości uodparniające należy szukać w pożywieniu jako naturalnym jej źródle. Dużą dawkę zawiera suszona dzika róża. Witaminę C posiada również czerwona papryka oraz natka pietruszki i to wbrew pozorom w większej ilości niż cytrusy. W codziennej diecie nie należy także zapominać o chrzanie, brukselkach czy kapuście.

Ponadto działania uodparniające ma czosnek. Pomaga w odkrztuszaniu oraz wykazuje cechy bakteriobójcze. Co ważne posiada właściwości antybiotykowe. Trzeba tylko pamiętać, że dwa ząbki czosnku dziennie w zupełności wystarczą. Jego nadmiar mógłby narazić naszą wątrobę i przyprawić o wzdęcia.

Nie jest niespodzianką, że swoistym skarbem leczniczym jest miód. To naturalny antybiotyk zawierający inhibinę zwalczającą bakterie, które wywołują stany zapalne górnych dróg oddechowych. Jego systematyczne spożywanie przyczynia się do wzrostu odporności.

Imbir z kolei to środek antywirusowy. Można dodać go do herbaty co nie tylko doda właściwości zdrowotnych, ale i ubogaci jej smak. Ta korzenna przyprawa pomaga w walce z grypą i obniża gorączkę.

Mimo, że w jesieni i zimie jesteśmy bardziej narażeni na przeziębienia i grypy to spożywając bogate w witaminę C i działające wzmacniająco produkty w prosty sposób możemy uchronić się przed zachorowaniem. Chociaż kalendarzową jesień mamy od niedawna to już czas, aby zadbać o odporność organizmu.

 

Agnieszka Talarek

Fot. Jag.Las

(Tekst w oparciu o materiały: doktor witamina.pl, poradnik zdrowie.pl, experto24.pl)

BRAK KOMENTARZY

Zostaw odpowiedź