Klejnoty jesieni

Klejnoty jesieni

20
0
SHARE

Jarzębina Los PolacosNadchodząca jesień zawsze nasuwa skojarzenia z kolorami, na myśl przychodzą drzewa o różnobarwnych liściach, nierzadko przyozdobione także późnymi owocami. W tym żywym i realnym jesiennym krajobrazie na pewno nie może zabraknąć jarzębinowych korali. Dobrze znane nam, czerwone owoce, popularnie nazywane jarzębiną to Jarząb Pospolity (Sorbus aucuparia L.), występujący nie tylko w Europie, ale także w południowo-zachodniej Azji i zachodniej Syberii. Mimo, iż w polskim krajobrazie jarzębina występuje często, to niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że owoce są nie tylko jadalne, ale także wykorzystywane  jako surowiec leczniczy.

Czarodziejskie korale

Przede wszystkim należy wspomnieć, iż jarzębinowe korale są magiczne i to nie tylko dlatego, że można stworzyć z nich bajeczne naszyjniki. Jarzębiny używano bowiem podobnie jak czosnku, by chronić się przed złymi mocami, a owoce włożone pod poduszkę miały zapewnić dobry sen. W Skandynawii podobno nadal uważa się, że jarzębina chroni przed nieszczęściem. Przede wszystkim jarzębina była jednak stróżem moralności – gałązka powieszona nad łóżkiem dorastającego chłopca miała odpędzać grzeszne myśli, młode dziewczęta, strzegące swej cnoty wplatały we włosy kiście jarzębiny, a mężczyźni z pomocą jarzębiny nakłaniali swe małżonki by przyznały się do niewierności.

Co w koralach siedzi?

Pomimo faktu, iż jarzębina jest bogata w witaminę C oraz ma więcej karotenu niż marchewka, w Polsce nie jest doceniana i rzadko bywa spożywana.  Inne warte uwagi składniki owoców to np. kwasy organiczne (jabłkowy, bursztynowy, winowy, cytrynowy, sorbowy, parasorbowy), garbniki, witaminy A, K, E, P, PP, flawonoidy, aminokwasy, sole mineralne, katechiny, antocyjany, sole mineralne.

Jarzębina przede wszystkim działa ściągająco i przeciwzapalnie na błony śluzowe żołądka, jest pomocna przy reumatyzmie i dnie moczanowej, stosowana  w osłabieniu czynności nerek, w zaburzeniach trawienia, nieżytach żołądka lub jelit, w zaburzeniach krążenia obwodowego, a także w przeziębieniach. Uelastycznia skórę, działa też wybielająco i świetnie sprawdzi się jako kuracja przeciwzmarszczkowa.

A jak ugryźć koralika?

Na pewno nie warto rozgryzać surowej jarzębiny, wiedzą o tym nawet ptaki, które owoce spożywają po pierwszych przymrozkach, świeże owoce bowiem mogą wywołać wymioty i biegunkę. Aby spożyć owoce i pozbyć się charakterystycznej goryczy należy je przetworzyć na jeden z poniższych sposobów:

  • Zamrozić na  2-3 dni.
  • Zblanszować.
  • Zamarynować w roztworze wody z octem (w stosunku 2:1).

 Koralowe możliwości

Poza wyżej wspomnianym, bajecznym, jesiennym naszyjnikiem, możemy zabłysnąć kulinarnie i wykonać z jarzębiny oryginalne przysmaki np. przyprawę  skandynawską, czy konfiturę, która świetnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty, także jarzębinowy sok, kompot czy nawet ciasto z jarzębinowym nadzieniem.

W walce z przeziębieniem z kolei sprawdzi się odwar z owoców i napar z kwiatów. Odwar i napar będą także przydatne jako tonik do pielęgnacji skóry suchej, zmęczonej, z przebarwieniami, także do redukcji cieni i opuchlizny pod oczami. Oczywiście, ciekawą opcją jest także jarzębinowe wino lub nalewka.

Możliwości jest wbrew pozorom całkiem sporo, w związku z tym jarzębinowe eksperymenty mogą okazać się naprawdę satysfakcjonujące.

Apetyczna, jarzębinowa konfitura do herbaty

W dobie herbatek w torebkach często zapominamy o różnorodnych zwyczajach picia herbaty, a konfitura jarzębinowa może być okazją do odświeżenia zapomnianych rytuałów. Zwyczaj podawania konfitury do herbaty pochodzi z Rosji. Napar przygotowywano w nagrzanym czajniczku i serwowano w szklankach umieszczonych w metalowych uchwytach, tzw. „koszyczkach”. Do herbaty podawano cukier w kostkach, rum i konfiturę na szklanym spodku.

Składniki na 3 słoiki konfitury miodowo-jarzębinowej:

300 ml miodu,

½ kg jarzębiny.

Jarzębinę wcześniej należy wymrozić przez 2 dni. Następnie do rozpuszczonego na małym ogniu miodu dodać owoce i gotować przez 20 minut bez mieszania czy rozgniatania. Odstawić na kilkanaście godzin i znów gotować 20 minut.

Odmładzająca maseczka jarzębinowa

Rozgniecione owoce jarzębiny należy wymieszać z jogurtem naturalnym lub mlekiem, można dodać witaminę E oraz dowolny olejek. Zmyć po 20 minutach.

Zuzanna Dzwonek

Fot. Los Polacos

BRAK KOMENTARZY

Zostaw odpowiedź