Zioła na Zdrowie i Urodę

Zioła na Zdrowie i Urodę

0
0
SHARE

Fot.powiewinspiracji.com
Fot.powiewinspiracji.com

Możesz je wyhodować w domu – pobudzają apetyt, poprawiają smak potraw i mają działanie lecznicze, a świeże warto mieć zawsze pod ręką.

Bazylia: ziele popularne, wzmaga apetyt, łagodzi dolegliwości żołądkowe i ułatwia trawienie, doskonale komponuje się z pomidorami, pasuje do pizzy, spaghetti, sałatek zupy cebulowej i fasolowej, komponuje się z majerankiem i oregano. Natomiast nie powinno się jej łączyć z melisą, miętą, kolendrą i estragonem.

Majeranek: pomaga przy przeziębieniu, ale niezastąpiony jest przy wyrobie kiełbas, pieczonych mięs, zawiesistych zup. Smaczny z pietruszką i tymiankiem, ale nie lubi się w zastawie z kolendrą.

Melisa: niezastąpiona przy migrenie, zwalcza depresję i uspokaja, to dobry dodatek do sałatek, dań rybnych i drobiu. Sprawdza się przy deserach, lodach, kremach. Współgra z estragonem, tymiankiem i miętą, a nie lubi się z majerankiem.

Rozmaryn: skuteczny przy schorzeniach układu moczowego. Poprawia smak ryb, risotto, wieprzowiny i owoców morza. Świetnie komponuje się z szałwią i tymiankiem. Nie należy łączyć go z koperkiem, szczypiorkiem i miętą.

Tymianek: kaszel się go boi i zanika. Dodany do bulionu sprawia niebo w ustach, czyni cuda w daniach z wołowiny i ryb. Połączony z natką pietruszki, melisą, kolendrą i cząbrem nadaje smakom wyśmienitej magii.

Zioła czynią też cuda dla urody – używane w maseczkach, tonikach, naparach, okładach, ale o tym napiszemy w oddzielnym artykule. Zapraszamy do dzielenia się poradami, które zostały już wypróbowane przez zapobiegliwe miłośniczki przyrody.

Salomea Widacka

BRAK KOMENTARZY

Zostaw odpowiedź